Процедури

Необходими грижи след лазерна аблация

За оптималното и бързо заздравяване на третираният кожен участък, през първите четири, пет дни след лазерна процедура категорично избягвайте всяко мокрене с вода или измиване със сапун на третираната зона. Противопоказано е и ползването на козметични препарати, като лосиони, кремове, унгвенти, мокри или антибактериални кърпички, които могат преждевременно да отстранят образуваната на мястото круста (коричка). Избягвайте също физически натоварвания, работа и спорт, които довеждат до изпотяване.

Превантивно могат да се прилагат локални антисептици (Norsulfazol ), но внимавайте защото макар и рядко тези продукти могат да провокират алергични реакции. Малките (1-3 мм) лазерно отстранени формации е най-добре да не се третират с нищо, само трябва да се да се пазят сухи. Раневата повърхност след лазерна аблация е напълно стерилна и покрита с тънък коагулационен слой. Този слой заедно с формираната по-късно ексудационна круста предпазват раневата повърхност от замърсяване и от поява на бактериална инфекция, което може да влоши крайния козметичен резултат. Антибиотични унгвенти (мази) се прилагат по изключение само при поява на изразено възпаление в третираната зона. (Fucidin ) Абсолютно противопоказни са всички самостоятелни опити за механично отстраняване на формираните крусти или прилагане на непредписани медикаменти и билки. Под круста епителизационните процеси протичат по-бързо и крайните козметични резултати са много по-добри. Излющването започва в края на първата седмица, а при по-големи формации това време може да се удължи. В този период е показано и използването на епителотонични продукти, но трябва да се внимава те да не съдържат витамин А (Retinol ). Козметичните продукти с витамин А могат да провокират появата на пигментация. Пигметация може да се индуцира и от парфюми, дезодоранти приложени дори в отдалечени зони. Седмица след процедурата крустите могат да се омекотяват с неутрална медицинска козметика (тоалетен вазелин , Eudermol 0 ), което ще улесни отпадането им. Когато коричките отпаднат окончателно, зоната може да се промива внимателно с хладка вода.

Възстановеният участък изглежда изгладен и с леко розов оттенък, а зоната е чувствителна на допир. Тази розовина и чувствителност отшумяват през следващите седмици. В периода на ранна епителизация и организация на кожните структури участъкът е уязвим на механично дразнене, на директна слънчева светлина и такава преминала през прозрачни дрехи. Третираната зона е склонна към фотоиндуцирана пигментация в следващите два месеца. В този период участкът се поддържа с хидратираща медицинска козметика, като се прилага стриктна фотозащита със слънцезащитен фактор SPF 50.

При поява на пигментация под дифузна форма или на отделни пигментни повлекла не трябва да се притеснявате. Тази пигментация е преходна, а ако персистира, тя се отстранява в рамките на задължителния контролен преглед през есенно-зимния период чрез повърхностна студена лазерна аблация или селективна лазерна коагулация и не се заплаща. При склонност към келоиди, при лицева локализция е подходящо използването и на силиконов крем (Dermatix ) в продължение на не повече от шест седмици след отпадане на крустите. Силиконовият крем се нанася в тънък слой един път дневно. След период от няколко месеца може да се направи коригираща процедура за отстраняване на евентуални неравности и пигментации. Може да се направи и процедура на дълбок или повърхностен лазерен рисърфисинг, който максимално да заличи и естетизира третираната зона, да изглади стари травматични и хирургични белези.

Уважаеми пациенти, не забравяйте да се явите на контролен преглед след лазерна манипулация. Контролните прегледи са важна част от самото лечение, като първият е месец или два след процедурата.

1 до 5 ден - предпазване мястото на лазерно въздействие сухо. Профилактично прахообразен антисептик Norsulfazol. При малки (1-3mm) лезии антисептик може и да не се използва. При лицева локализация може да се използва прикриваща пудра или коректор, но те не трябва да се отмиват с течности (дегриматори), тоалетни млека или кремове за пет дни;

от 5 до 10 ден - използване на епителотонични продукти, неутрална медицинска козметка - тоалетен вазелин, Eudermol O, бързо измиване с хладка вода;

от 10 дни до 8 седмици - предпазване от директна слънчева светлина, фотопротекция с SPF 50. Хидратираща козметика. При склонност към келоиди (хипертрофични цикатрикси), при лицева локализация и по желание - силиконов крем Dermatix (тънко един път дневно). Да не се използва козметика съдържаща витамин А (Retinol) и парфюми – опасност от възникване на нежелана пигментация!

от 6 до 8 седмици - задължителен контролен преглед и корекция при необходимост! ( не се заплаща )

1 година - късен незадължителен, но желателен преглед – фини корекции и консултация. ( не се заплаща)

P.S. Не забравяйте, че най-важно е третираните с лазер участъци и формираните крусти да се пазят сухи за няколко дни